Takläggningen fortsätter…

När det gäller gamla hus är man alltid beredd på överraskningar, vi visste att den plåt som låg under teglet var sen huset byggdes, det var inte underlagspapp under utan plåten låg direkt på råsponten. Lite skräckblandad förtjusning ändå när man blottar ett tak som är 140 år gammalt och baksidan av plåten är fortfarande klibbig av olja och trät under helt felfritt. Det är sånt här som gör det spännande att riva i gamla hus, man vet liksom aldrig vad man hittar.

Sen börjar tankarna fara genom huvudet där man klättrar omkring: undrar vilken typ av byggställning dom hade när huset byggdes? Takplåtarna är ganska stora, tunga och otympliga, taket är brant, knappast den vi har tillgång till idag och som efter behov lätt byggs om…

…och virket, huset är byggt av stående timmer vilket man tydligt ser på vinden och i kattvindarna att det är återanvänt. Är annat virke i huset också återanvänt, har taket varit ett annat tak tidigare?

Sen väcks vi ur drömmarna och börjar klura på bästa sättet att laga hålen, gör en förstärkning längs takstolarna och ny råspont i ett unikt mönster, någonting att fundera över för den som fixar taket om 100 år, ”–Hur tänkte dom här?”

Utmaningen med takjobb är till stor del vädret, vi tappade en hel dag på grund av regn, och hade emellanåt något kluvna känslor angående dom ”friska” vindarna, och den kvällen vi låg i sängen med ”regn och kraftig vind” flaxande i presseningen på taket ovanför oss var det liiite svårt att somna.

Men efter 8 dagar är pappen på, taket väderskyddat och ställningen riven, även om det inte är klart så börjar man iallafall ana husets eleganta ursprungsutseende till skillnad från den kompakta ”mössa” av mossbelagt tegel.

Takläggning

Då har vi kommit till det riktigt stora jobbet, och bland det viktigaste för att huset ska stå kvar i ett par hundra år till.

Tak!

Vi har bestämt att återgå till plåt som det var ursprungligen, eller faktiskt är fortfarande, bara det att man någon gång på 70-talet spikade läkt på det ganska rostiga taket och la på betongtegel, satte två kolossala plåthuvar över skorstenarna och sen var det klart!

Teglet har mer än väl fyllt sin funktion genom åren, den enda skada har vi sett inifrån är i en av kattvindarna, ett antal hål i råsponten, troligen en kombination av vattenläcka och senare skadedjur men detta är en till synes gammal skada, och inget verkar ha tillkommit efter teglet las dit.

Vi ska göra underjobbet själva ta bort tegel och plåt och lägga papp, sen kommer plåtslagare och fixar resten. Tanken är att vi delar upp det i fyra sektioner för att smidigare kunna göra jobbet.

Så vi byggde en ruschkana och körde igång.

…fortsättning följer:)

Färgfunderingar!

Finns många funderingar på hur huset och gården har sett ut ursprungligen. Har naturligtvis varit variationer på vägen, och det är ju dom man är nyfiken på, hittar färglager men vet ju inte alltid vilket lager som hör ihop med vilket. Stolparna på verandan har varit gröna en gång, och staketet en gulaktig färg men även en gråbeige, taket var röd plåt och även runt fönstren har det varit rött. Hela huset verkar även från början varit en rosa/aprikos kulör och vitt på dom släta partierna runt fönster och knutar. Sen läste jag att putsen förr ibland kunde vara blandad med tegel och därför vara en rosa/aprikos kulör, så då blev det vi tveksamma igen, för fasaden runt dörren är ju inte vit som övriga huset…

Ett roligt och knepigt detektivarbete, inte för allt ska återställas till ursprung utan mera för att veta hur det såg ut och sen ha det i åtanke när vi renoverar vidare.

Vi har ju ett antal gamla svartvita bilder från början av 1900-talet, hittade jag ett program som kolorerar bilder, verkar tyvärr inte som det stämmer så väl med verkligheten (det lilla vi vet) men fick iallafall en vision av hur det kan ha sett ut.