Fasadmålning!

När vi köpte Sundö tyckte vi att fasaden var i ganska gott skick. Men i och med att vi rev den lilla groventrén blev det skador som behövde lagas och den sidan behövde målas om. Huset var tidigare målat med kalkfärg så det tänkte vi naturligtvis fortsätta med.

Det visade sig att måla med kalkfärg kräver en speciell teknik och det är mycket man måste tänka på. Det får inte vara för varmt så färgen torkar för fort, målas vått i vått annars blir det flammigt, fasaden måste dessutom vattnas innan. Färgen är väldigt vattning och ska borstas på i svepande rörelser, det vill säga, det skvätter rejält. Så med andra ord, ingen stark sol, du kan inte avbryta mitt i utan måste hinna måla hela den del av fasaden som man jobbar med.

Men när vi väl börjat måla insåg vi hur skitig fasaden egentligen var och resultatet blev ju bländande, från början hade vi bara tänkt måla gaveln där den gamla entrén varit men när vi såg den vi tyckt tidigare vita framsidan se helt grådaskig ut så vi fortsatte med den också.

Ett testrum…

Det är alltid svårt att veta vilken ände man ska börja när det är så mycket som ska göras.

Plötsligt är man igång på 1000 ställen, och får panik. Så för att organisera oss bestämde vi att göra ETT rum helt klart, dels för att få en vision av hur det kommer att bli, och kanske lite för att lära av sina misstag.

Det rum vi valde att börja med blev salen på övre våningen, det var ett av dom rum som såg värst ut. Treetex skivor i taket, tapeterna var fula, satt dåligt och hade mycket skavanker.

Alltså, bort med allt och börja om!

Här har vi startläget…

Rev ned skivorna i taket och upp med gips istället, bort med all tapet, och sen var tanken att välja en mera tidsenlig tapet, huset är byggt av stående timmer med putsade väggar både in och utvändigt, så när vi stod där med dom putsade väggarna blev helt plötsligt valet inte så enkelt längre, tapet kanske inte var en så bra idé ändå?Den fantastisk känsla som dom råa putsväggarna gav ville vi behålla.

Tyvärr hade tidigare ganska omfattande skador spacklats med något som påminde om PlasticPadding, så det gick inte att behålla väggarna som dom var.

Känslan vi ville ha var tak likt det i salen på nedervåningen, som bortsett från lite sprickor och skavanker är väldigt fint med sin rosett och sina stuckaturer, i kontrast till väggarnas ruffa putsstruktur.

Vi hittade en typ av kalkputs som kan brytas i alla färger, på så sätt fick vi en fin yta och färg på en gång.

Och även om det inte är klart än då golvsocklar, dörrar och dörrfoder ska målas i en varmgrå nyans och alla taklister är inte på plats så är redan nu känslan en helt annan.